Heilige Ruimte retraites (Volwassenen)

Prijs: € 299,00

Tot rust komen in een klooster en toch een slinger geven aan een scriptie of een (paar) tentamen(s)s voorbereiden? Er helemaal tussenuit en toch ‘thuiswerken’ voor je baas? Tijdens een Heilige Ruimte Retraite leef je op het ritme van de stilte en getijdengebeden van het Jongerenklooster, krijg je bij elke maaltijd levenswijsheid uit oeroude of veel nieuwere kloosterregels aangereikt, word je ingewijd in de kunst van de Lectio Divina en is er ruimte voor goede gesprekken. En toch heb je elke dag acht uur tijd om te werken.  Van zondagavond tot vrijdagmiddag word je gastvrij ontvangen in het Jongerenklooster in Deventer.

Veel mensen kiezen voor een retraite om even niet te hoeven werken of studeren – en dat kan met deze retraite natuurlijk ook – maar het monnikenmotto is niet voor niets Ora et Labora, bid en werk. Een mens gedijt nu eenmaal het best als er evenwicht is, tussen werk en rust, tussen prestatie en reflectie. Je werkt lekkerder als je weet dat je daarna niks-tijd hebt, tijd om bij jezelf te komen.

De Heilige Ruimte Retraites van het Jongerenklooster bieden beide. Je kunt de vier tijden van de dag (ochtend, middag, avond, nacht) markeren in de kloosterkapel. Daar zit je op een bankje op het zachte tapijt, je geniet van meditatieve zang en aandachtige stilte. De maaltijden zijn verrijkt met kloosterwijsheid en je wordt ingewijd in de kunst van de Lectio Divina en iNSPiRATiE Lezen. Er is ruimte voor goede ontmoetingen en heilzaam alleen zijn.

Maar in je schema zit ook elke dag acht uur die je kunt gebruiken als effectieve werktijd. Op je eenpersoonskamer vind je naast je bed en een lekkere fauteuil ook een bureautje, en de klooster-WiFi is prima. Werken hoeft niet, maar kan zeker!

De retraiteleider ontvangt je op zondagavond in het moderne kloostergebouw in de Deventer stadswijk Borgele, en wijdt je in, in het ritme van het Jongerenklooster. Je verblijft beneden in het gastengedeelte. De Jongerenkloosterlingen zelf wonen boven, in het kloosterslot. Je ontmoet hen vooral in de getijdengebeden. Beneden beschik je over alles wat je nodig hebt. Een huiskamer is toegankelijk voor jou en je mede-retraitanten als je open staat voor contact en gezelligheid, en er is een eigen keuken, waar je de warme maaltijden zelf (of samen) kookt. Voor de broodmaaltijden is alles al in huis gehaald. Die zitten bij de prijs in. Op maandagavond is er Lectio Divina in de Broederenkerk in Deventer, de kerk van het middeleeuwse Franciscanenklooster waar de broeders en zusters van de Moderne Devotie ook heengingen. In die prachtige kerk wordt die avond ook het nachtgebed gebeden. Op woensdagavond is er iNSPiRATiE Lezen in het Jongerenklooster, verzorgd door br. Catharinus, en op vrijdagmiddag is er een afrondende ontmoeting met de retraiteleider. Na het avondgebed op vrijdag verlaat je het klooster – en dan heb je lekker een weekend om je ervaringen te laten bezinken.

 

Waarom moet een volwassene reserveren?

Het Jongerenklooster is een initiatief voor twintigers. Zij betalen een verlaagd tarief (€249,- i.p.v. €299,-), en hebben bovendien voorrang bij de intekening.
Ben je ouder? Geen probleem: vul het formulier in, en je wordt niet doorgeleid naar de betaalmodule. Je krijgt dan een bevestiging van je voorlopige reservering, en hoort zes weken van tevoren of je retraite definitief kan doorgaan.

Als je een persoonlijk doel hebt met je retraite, iets dat je uit te zoeken hebt met jezelf, met God of met de mensen, kun je daarover iets vertellen in je aanmeldmail. Dit deel van de mail wordt alleen gelezen door je retraitebegeleider. Soms is het goed als die iets weet van je persoonlijke motieven.

Reserveringsaanvraag