Heilige Ruimte

Catharinus van den Berg

Heilige Ruimte is meer dan een boek.
Het is een manier van in het leven staan.

Home » Activiteiten

Heilige Ruimte Zondagen 2023

VOORJAAR: 30 april | 14 mei | 4 juni | 18 juni.                                          NAZOMER: 3 september | 17 september | 1 oktober | 15 oktober

Zondag Inspiratiedag! In 2023 gaan we verder met onze heerlijke Heilige Ruimte Zondagen. Laat je meenemen naar twee unieke plekken in het hart van Nederland. Laat je raken door schitterende literaire verhalen uit de Bijbel, op die bijzondere plekken verteld door rasverteller Catharinus, met een verstillende afsluiter door meditatiebegeleidster Alba Rosa. Geniet tussendoor van goede gesprekken, van een heerlijke lunch met lokale producten, en sluit de dag heerlijk af met koffie, thee of sap met huisgebakken taart…

Het is gelukt! Rond de zomer van 2023 organiseren we maar liefst twee nieuwe blokken van vier Heilige Ruimte Zondagen. Met maar liefst zestien nieuwe (en oeroude), spannende en fonkelende verhalen! Het zijn volledig verzorgde zondagen vol rust en inspiratie. We beginnen bij de middeleeuwse kerkruïne op de zuidelijkste punt van UNESCO Werelderfgoed Schokland, en eindigen bij een van de mooiste voorbeelden van landschapskunst in Nederland: de Groene Kathedraal in Almere. 

Op de eerste zondag komt het oerverhaal aan bod, het kernverhaal van de Heilige Ruimte filosofie. Over Adam, Eva, God, de Slang, de Tuin, de Boom en de Appel (als het een appel was). De drie zondagen erna diepen we de Heilige Ruimte gedachte uit aan de hand van steeds weer nieuwe verhalen.

Start 10.00 u. parkeerplaats museumeiland Schokland. Einde 16.00 u. Groene Kathedraal en Boerderij Uniek Leven, Almere. Deelnemers die met het OV willen komen, kunnen worden opgehaald van station Kampen-Zuid. Zij worden weer op de trein gezet op station Almere CS. Mochten de problemen rond het spoor tussen Lelystad en Kampen dan nog steeds niet opgelost zijn, dan zorgen we er met kunst en vliegwerk voor dat je kunt deelnemen. Na reservering ontvang je een mail van klantenservice, als je daar invult dat je met het OV wilt komen, gaan we samen kijken hoe we dat doen.

Kosten €49,50 p.p. Inclusief koffie, thee, luxe lunch en koffie/thee met taart tot besluit. Het eerste blok, Voorjaar 2023, is al te boeken. Bekijk hier de inhoud van het programma en boek zondag 30 april, 14 mei, 4 juni of 18 juni. Of kies de passepartout van 4 zondagen: €180,-. Wil je alvast boeken voor de nazomer (3 september | 17 september | 1 oktober | 15 oktober of de passepartout), stuur dan een mailtje naar info@heiligeruimte.org

 

 

Pelgrimages

Je hoeft niet gelijk helemaal naar Santiago. Ook in ons deel van Europa lopen oeroude wegen naar heilige plaatsen. En daar hoef je dus ook geen maanden voor af te kruisen in je agenda. Een pelgrimage kan ook een week duren, een (lang) weekend of zelfs een dag. Heilige Ruimte biedt die varianten aan, in Nederland, Duitsland en Luxemburg. Momenteel verkennen we voor ons nog onbekende routes in België, Frankrijk en Engeland. Heb je zin om mee te lopen langs heilige plaatsen, door prachtige landschappen en omgeven door de stilte van de natuur, de magische dynamiek van oude verhalen, meditatieve momenten en goede ontmoetingen?

Het maakt niet uit of je een groep aanmeldt, of individueel of samen met een goede vriend(in). Check dan de agendarubriek voor geplande pelgrimages, of stuur ons een mail (info@heiligeruimte.org) met jouw specifieke wens. Dan gaan we op zoek naar ruimte. 

Retraites

Je even terugtrekken uit de dynamieken van alledag? Even alleen de heldere, rustbrengende dynamiek van een besloten groep mensen die zoeken naar eenvoud en diepgang? De Heilige Ruimte Retraites zijn er in allerlei varianten: kloosterweekenden of midweken, weekenden of midweken met poëzie, kunst & meditatie (Lectio Divina), en zelfs retraites op maat voor de groep die jij meebrengt.

Uiteraard houden we zo low budget als mogelijk. We zijn afhankelijk van wat de kloosters of de retraitehuizen financieel nodig hebben. Maar het kloosterideaal van de armoede (soberheid, eenvoud, helderheid) houden we hoog. We hebben keuze uit kloosters in Nederland, België en Duitsland, en niet-kloosterlijke retraitehuizen in Nederland en Duitsland. Soms zit je in een stad, zodat je retraite ook een soort stedentrip is, soms zit je midden in een weids landschap of wandel je door een heuvelland met bossen en riviertjes.

Bij onze retraites maakt het niet uit of je met een groep wilt deelnemen, individueel of met een goede vriend(in). Check de agendarubriek voor de geplande retraites, of neem contact op voor de andere mogelijkheden: info@heiligeruimte.org

 

Voor bedrijven

Heilige Ruimte wérkt. Het is een andere manier van naar jezelf en anderen kijken, die niet alleen privé het verschil kan maken, maar in alle verbanden waarin mensen elkaar tegenkomen. De sociale dynamiek van de werkvloer, of je nu in een klein bedrijf werkt of bij een multinational, is een bepalende factor voor het welbevinden van je medewerkers, en in het verlengde daarvan voor hun arbeidsvreugde, motivatie, flexibiliteit en productiviteit, en ziekteverzuim.

Een Heilige Ruimte Training is, voor de goede orde, geen religieus concept. Niet-religieuze mensen kunnen er vrij ademhalen. Maar voor de sfeer en de impact verzorgen we hem in een van de grote middeleeuwse stadskerken in het hart van Deventer, een van de oudste en mooiste steden van het land. De training is prima te combineren met een stadswandeling (ook die kan verzorgd worden door Heilige Ruimte) of een uurtje shoppen – en hij kan worden afgesloten in een van de vele uitstekende cafés en restaurants die de Hanzestad rijk is. 

Voor mogelijkheden, prijzen en data, mail info@heiligeruimte.org.

 

Voor gezelschappen

Wil je met je groep een uitje met een inspiratie-plus? Kom dan van Deventer genieten: een van de oudste en mooiste steden van het land, bruisend, romantisch en gezellig, aan de eeuwig stromende IJssel, vol pleintjes, terrasjes en eetgelegenheden. Met een uitgebreid winkelcentrum, waarin je de grootste ketens vindt, maar ook de kleinste eenmanszaakjes, boekwinkels en antiquariaten, antiekzaken en designshops – en vooral eindeloos veel unieke boetiekjes.

Maar laat je ergens op die dag al wandelend inspireren door bijzondere verhalen uit de stad. Over de heilige Radboud (die zijn naam gaf aan de Radboud Universiteit Nijmegen) en het Wonder van Deventer. Over Salome, een unieke vrouw in het middeleeuwse Deventer. Over Hunger, een indrukwekkende man, die tot bisschop gekozen werd ondanks zijn handicap. Over Wijce, een eenvoudige zuster, die met haar liefde het verschil maakte in haar vrouwenhuis… De stadswandeling begint in een van de grote middeleeuwse stadskerken in het hart van Deventer, met koffie, thee en (uiteraard) een stukje Deventer koek.

Of je nu met een vriendinnengroep bent, een club of een vereniging, een familie of welk gezelschap dan ook: als je de Deventer-dag verrijkt met een stadswandeling van Heilige Ruimte, loop je daarna rond in een andere wereld, en heb je op het terras, bij de lunch of het diner na afloop heel andere gesprekken. Duur: 1,5 uur, prijs € 12,50 p.p. (inclusief koffie & koek), minimaal 8 personen. Voor mogelijkheden, mail naar info@heiligeruimte.org.

Voor kerken

Heilige Ruimte is een visie op hoe mensen met elkaar kunnen leven. Het is een andere manier van naar jezelf en anderen kijken, die niet alleen privé het verschil kan maken, maar in alle verbanden waarin mensen elkaar tegenkomen. De sociale dynamiek van de werkvloer, of je nu in een klein bedrijf werkt of bij een multinational, is een bepalende factor voor het welbevinden van je medewerkers, en in het verlengde daarvan voor hun arbeidsvreugde, motivatie, flexibiliteit en productiviteit, en ziekteverzuim.

Een Heilige Ruimte Training is, voor de goede orde, geen religieus concept. Niet-religieuze mensen kunnen er vrij ademhalen. Maar voor de sfeer en de impact verzorgen we hem in een van de grote middeleeuwse stadskerken in het hart van Deventer, een van de oudste en mooiste steden van het land. De training is prima te combineren met een stadswandeling (ook die kan verzorgd worden door Heilige Ruimte) of een uurtje shoppen – en hij kan worden afgesloten in een van de vele uitstekende cafés en restaurants die de Hanzestad rijk is. 

Voor mogelijkheden, prijzen en data, mail info@heiligeruimte.org

 

Geestelijke begeleiding

Geestelijke Begeleiding of Spiritual Guidance is een oude vorm om mensen te begeleiden op hun levensweg. Vanaf de Geestelijke Gegeleiding kan over álles gaan wat je op die weg tegenkomt, het gaat immers over de héle mens. In die zin is het verwant aan coaching of counseling. Maar bij Geestelijke Begeleiding proberen we in de stem van je eigen verlangen, nadrukkelijk ook een Grotere Stem te beluisteren.

De stem van je eigen verlangen is leidend in de gesprekken. Dat was al zo toen stadsmensen in de Romeinse tijd tochten begonnen te ondernemen naar de woestijn, om daar de raad te zoeken van Woestijnvaders en Woestijnmoeders, religieuzen die zich hadden teruggetrokken uit de wereld om zich te richten op het verwerven van skopos en telos. Skopos is de blik gericht houden op de kern van je bestaan, de concentratie op wat er echt toe doet in je leven. Telos is het inzicht in hoe de Grotere Stem werkt in mensen, welke kracht die stem kan losmaken, en hoe die stem je leven vormen en zelfs volmaken kan.

Je Geestelijk Begeleider is fundamenteel gelijkwaardig aan jou. Je loopt echt samen op, je deelt ervaringen en inzichten. Maar jouw proces staat in de onderlinge relatie centraal. De Geestelijk Begeleider helpt je ten diepste om de bron, het geheim van jouw bestaan te leren kennen. Hij of zij doet dat in eerste instantie door het voeren van gesprekken. Maar Heilige Ruimte is ontstaan in de traditie van de Moderne Devotie, en bij de broeders en zusters van het Gemene Leven was een belangrijke rol weggelegd voor het Rapiarium, een persoonlijk, geestelijk dagboek. Zo ook bij ons. Ook voeren we onze gesprekken graag wandelend.

Voor mogelijkheden, mail naar info@heiligeruimte.org