Heilige Ruimte

Hoe stiller je wordt,

hoe verder je komt

Home » Activiteiten

NIEUW: PELGRIMAGES van 14-15 september, en van 3-6 oktober

Nieuw in ons pelgrimage aanbod is de tweedaagse pelgrimage van Maastricht naar Aken. Op zaterdag 14 en zondag 15 oktober lopen we langs de Via Regia, de middeleeuwse pelgrimsroute die pelgrimsoorden in heel Europa verbond. Meer informatie en boeken kan hier. Deze pelgrimage kunnen we aanbieden dankzij voorwerk van onze vrienden van Pelgrim in Limburg. Kijk vooral eens op hun site: ze hebben een groot aanbod van pelgrimages in hun eigen Limburgse heuvelland en het aangrenzende België en Duitsland.

NOTA BENE: De bovenstaande pelgrimstocht is volgeboekt. 

Voor het eerst is het ons in mei 2024 gelukt om onze beproefde pelgrimage naar Trier en Echternach (sinds 2014) uit te bouwen tot een vierdaagse, met een wandeling door een schitterend stuk natuur, en een tussenstop in Girsterklaus, een van de oudste bedevaartsplaatsen van Luxemburg, een idyllische plek van mystieke schoonheid. Daarmee is het een pelgrimage geworden met Vijf Heilige Highlights. Van 3 tot 6 oktober lopen we die pelgrimage opnieuw. Meer info en boeken kan hier.

De beste recensies van onze pelgrimages komen natuurlijk van onze pelgrims zelf. HIeronder een greep uit de reacties, uitgebreidere recensies vind je hier.

“Helemaal stil teruggekomen.” – Arjan.

 

“Een aanrader voor ieder die zijn geloof wil verdiepen, twijfelt of wie houdt van goede verhalen.” – Jorne.

 

“Ik kon het dagelijks leven even links laten liggen, wat ik heel fijn heb gevonden. Ik heb de pelgrimage als waardevol ervaren en ik ga er zeker vaak aan terugdenken.” – Joanne.

 

“In de stilte met God heb ik mijn boosheid af kunnen leggen.” – anoniem 

 

“Duidelijk is wel… er is iets gezaaid.” – Jan.

 

“Heel fijn om een pelgrimagebegeleider te hebben die aandachtig luistert en goede vragen stelt.” – Ananda.

 

 

Heilige Ruimte, de verrassende nieuwe interpretatie van het Paradijsverhaal (lezing & gespreksavond)

In 2021 verscheen het opmerkelijke boek Heilige Ruimte, inwijding in betekenisvol leven. In het boek interpreteert theoloog Catharinus van den Berg het oerverhaal van de ‘zondeval’ (Adam & Eva, God, de Slang, de Boom en de Vrucht), op een heel nieuwe manier. Die nieuwe interpretatie heeft gevolgen voor het lezen van de hele Bijbel. Het biedt nieuw inzicht in de oorspronkelijke bedoeling van de schepping, dieper inzicht in wat er mis ging (hamvraag: wat is ‘zonde’?), en het biedt nieuwe, concrete handvatten voor betekenisvol leven. Heilige Ruimte verzorgt er spraakmakende lezingen en gespreksavonden over, die nog lang doorwerken.

Informatie & boekingen: info@heiligeruimte.org.  

Sprookjesavond Ik wil naar de zon (voorlezen & gesprek)

Op 18 februari 2024 werd in Theatercafé Muze in Hilversum Ik wil naar de zon gelanceerd, het mystieke dierensprookje van Alba van der Velden, mee geschreven door Catharinus van den Berg en geillustreerd door Tess Jones. We organiseren overal in het land avondjes waarop we het sprookje voorlezen, met de geanimeerde linosnedes van Tess op de achtergrond, en daarna met het publiek in gesprek gaan met het publiek over de thema’s van het boek: (spiritueel) verlangen en verlangen naar vervulling. Informatie & boekingen via info@heiligeruimte.org

Heilige Ruimte Zondagen

Na drie mooie seizoenen met Heilige Ruimte Zondagen, pauzeren we in elk geval in het voorjaar van 2024. Wie weet pakken we deze zondagen, met verhalen, ontmoetingen, lekker eten en stiltemeditatie, in het najaar weer op, wie weet wordt het pas in 2025.

 

Diverse workshops over thema’s als rust, kloosterlessen, meditatie, lectio divina

Alba en Catharinus verzorgen op aanvraag verschillende (verwante) workshops over het gaan van de Geestelijke Weg in de hectiek van het moderne leven.

  • Een Bijbels-thematische begripsstudie zijn over ‘rust’ (van Genesis tot Openbaring), waarover Catharinus eerder een bijdrage leverde aan de podcast Dit is de bijbel
  • Lectio Divina & Meditatie
  • De drie Evangelische Raden (kloostergeloften): Gehoorzaamheid, Armoede & Zuiverheid.
  • De wijsheid van de drie kloosterlijke levensregels: stabilitas, obedientia & conversio morum. Ter inleiding van deze workshop kun je de BEAM-jongerenuitzending terugkijken waar Catharinus te gast was. 

Informatie & boeken: info@heiligeruimte.org

Kloosterweekenden & pelgrimages

Op verzoek verzorgen we voor (studenten-)verenigingen, scholen, catechesegroepen, gezelschappen, vriendengroepen en ook op open intekening pelgrimages en kloosterweekenden. Informatie via info@heiligeruimte.org

Podcasts & psalmencursus

Catharinus verzorgt op verzoek een workshop over de Psalmen, of een cursus van enkele avonden. Catharinus is initiatiefnemer van Psalmen voor Nu, en sprak recent over de psalmen in de podcast Dit is de Bijbel (aflevering 67, 68 en 75), en verzorgde in dezelfde reeks ook de aflevering over Rust, en schreef onder meer een werkboek over de psalmen, en het deel over de psalmen in de tiendelige serie Bijbelse Geschiedenis in woord & beeld. Informatie en boekingen via info@heiligeruimte.org