Heilige Ruimte

Heilige Ruimte is meer dan een boek.
Het is een manier van in het leven staan.

Home » Activiteiten

Heilige Ruimte Zondagen

Nazomer: 3 september | 17 september | 1 oktober | 15 oktober

Zondag Inspiratiedag! In het najaar van 2023 gaan we verder met onze heerlijke Heilige Ruimte Zondagen. We hebben, vlakbij ons huis nog wel, een prachtige nieuwe plek ontdekt voor een Heilige Ruimte Zondag. Na de inspirerende zondagen in Flevoland, gaan we dit najaar verder met de zondagochtenden in de provincie Utrecht: op de landgoederen Beerschoten en Houdringe, bij De Bilt.

Laat je meenemen in De Stichtse Lustwarande, een schitterend park- en boslandschap in het hart van Nederland.

* De Bergrede.
Laat je raken door de geestkracht en de spirituele diepte van schitterende literaire verhalen uit de Bijbel, op een heuveltop verteld door rasverteller Catharinus, onder het genot van een kop koffie of thee met wat lekkers.
* Terug in Eden.
Ga terug naar het Paradijs. Ontdek iets over jezelf dankzij de Heilige Ruimte Oefening op een plek die haast voor ons gemáákt lijkt, zo ideaal en mooi!
* Stil Water Meditatie.
Land op de diepe gronden van je ziel tijdens de afsluiter door meditatiebegeleidster Alba Rosa.
* Geniet
tussendoor van goede gesprekken…
… en tot besluit van een heerlijke lunch in het voormalige koetshuis op Beerschoten: een glas melk of versgeperst sap, en een dikke dubbele boterham met dagverse streekproducten.

Heilige Ruimte Zondagen. Met elke keer een nieuw (en oud), spannend en fonkelend verhaal! Een volledig verzorgde zondagochtend vol rust, natuur en inspiratie.

Deelname is mogelijk voor iedereen die in staat is een boswandeling te ma

ken van pakweg 4 kilometer over deels onverharde (maar goed begaanbare) paden. Ook een rolstoel lukt (dan kiezen we een iets andere route). Treinreizigers kunnen in overleg opgehaald worden van station Bilthoven (mail naar info@heiligeruimte.org).

Start 10.00 uur. Parkeerplaats Visserssteeg, Visserssteeg 20, 3732 HN, De Bilt (plus code: 456R+VM De Bilt). Einde 13.30 uur. Prijs € 24,50 (passepartout voor 4 zondagen € 88,50). Prijzen inclusief koffie, thee, lekkers & lunch. Boek onder de volgende links jouw ochtend: 3 september, 17 september, 1 oktober, 15 oktober of de passepartout

 

Pelgrimages

Je hoeft niet gelijk helemaal naar Santiago. Ook in ons deel van Europa lopen oeroude wegen naar heilige plaatsen. En daar hoef je dus ook geen maanden voor af te kruisen in je agenda. Een pelgrimage kan ook een week duren, een (lang) weekend of zelfs een dag. Heilige Ruimte biedt die varianten aan, in Nederland, Duitsland en Luxemburg. Momenteel verkennen we voor ons nog onbekende routes in België, Frankrijk en Engeland. Heb je zin om mee te lopen langs heilige plaatsen, door prachtige landschappen en omgeven door de stilte van de natuur, de magische dynamiek van oude verhalen, meditatieve momenten en goede ontmoetingen?

Het maakt niet uit of je een groep aanmeldt, of individueel of samen met een goede vriend(in). Check dan de agendarubriek voor geplande pelgrimages, of stuur ons een mail (info@heiligeruimte.org) met jouw specifieke wens. Dan gaan we op zoek naar ruimte. 

Retraites

Je even terugtrekken uit de dynamieken van alledag? Even alleen de heldere, rustbrengende dynamiek van een besloten groep mensen die zoeken naar eenvoud en diepgang? De Heilige Ruimte Retraites zijn er in allerlei varianten: kloosterweekenden of midweken, weekenden of midweken met poëzie, kunst & meditatie (Lectio Divina), en zelfs retraites op maat voor de groep die jij meebrengt.

Uiteraard houden we zo low budget als mogelijk. We zijn afhankelijk van wat de kloosters of de retraitehuizen financieel nodig hebben. Maar het kloosterideaal van de armoede (soberheid, eenvoud, helderheid) houden we hoog. We hebben keuze uit kloosters in Nederland, België en Duitsland, en niet-kloosterlijke retraitehuizen in Nederland en Duitsland. Soms zit je in een stad, zodat je retraite ook een soort stedentrip is, soms zit je midden in een weids landschap of wandel je door een heuvelland met bossen en riviertjes.

Bij onze retraites maakt het niet uit of je met een groep wilt deelnemen, individueel of met een goede vriend(in). Check de agendarubriek voor de geplande retraites, of neem contact op voor de andere mogelijkheden: info@heiligeruimte.org

 

 

Geestelijke begeleiding

Catharinus

Catharinus van den Berg leeft vanuit de ervaring dat een nieuw begin steeds weer nodig én steeds weer mogelijk is. Het Paradijsverhaal reikte hem de filosofie van Heilige Ruimte aan – de overtuiging dat liefde alleen mogelijk is, als wij onze eigen Heilige Ruimte, die van de ander, die van de Ander en die van de aarde niet alleen respecteren, maar ook vergroten. 

,,In Heilige Ruimte komt een mens tot bloei. En een mens die tot bloei komt, laat meer van God zien. Geestelijke begeleiding of spiritual counseling is dus voor mij zowel de taak als de beloning: als de mensen die je spreekt hun kracht ontdekken en in hun Heilige Ruimte durven te gaan staan, verrijken al die unieke mensen mijn beeld van God.” 

Catharinus is opgegroeid in de christelijke traditie, en daar na een felle atheïstische periode een beetje tegen wil en dank ook weer in teruggekeerd. Als dominee zelfs: op 6 december 2015 ontving hij zijn wijding tot predikant. Op dit moment is hij Geestelijk Verzorger op de verslavingskliniek van het Leger des Heils. Catharinus heeft de kerkelijke binding losgelaten, omdat hij zich vrij wil bewegen in de brede bedding van tweeduizend jaar wereldwijde christelijke filosofie en theologie. 

Een reactie op ontvangen begeleiding: ‘Heerlijk in de regen een gesprek over loslaten. Ik voelde eerlijkheid en openheid van beide kanten, waardoor het gelijkwaardig was. Soms was er gesprek, soms was er stilte. Een heerlijke balans om je eigen gedachten te ordenen. Heb ik nu alle antwoorden? Nee nog lang niet. Maar ik heb genoeg tools ontvangen om los te laten.’

Alba

Alba van der Velden is mystica en geestelijk begeleider bij Heilige Ruimte. Na een lange spirituele zoektocht heeft haar ziel zich, na een beslissende godsopenbaring, uiteindelijk gevestigd binnen de christelijke traditie. Zij is nooit verbonden geweest aan een kerk, maar opereert vanuit de geestelijke ervaring die zij heeft opgedaan. Hoewel ze opgegroeid is in een niet-religieus gezin, hoorde ze al van jongs af aan Gods stem. Deze stem is altijd haar belangrijkste gesprekspartner gebleven.

,,Al het goede wat ik in mijn leven ontvangen heb, is het werk van de Heilige Geest geweest. Genade dus. Toch heb ik ook ontdekt dat er een geestelijk pad is dat wij af kunnen, of zelfs moeten leggen. Ik heb geleerd dat er een zekere ‘ordening’ in de menselijke geest aangebracht kan worden om zo veel mogelijk open te staan voor het werk van de Heilige Geest. God zoekt ons en wij moeten hem zoeken, en dat pad is soms verrassend praktisch. Ik geloof dat dit laatste is waarbij ik kan helpen. Ik geloof dat een gesprek van mens tot mens ons vaak al een heel eind verder kan helpen. Even samen buiten de tijd gaan staan om te reflecteren over de geestelijke weg die we aan het lopen zijn, dat is waar ik het liefst mijn tijd voor vrij maak.’’

Een reactie op ontvangen begeleiding: ‘Ik zocht een route die ik kan bewandelen. Alba is een prachtvrouw met onwijs veel kennis. Ze heeft me goed begrepen. Ik voel nu leegte en ruimte en het voelt als iets goeds. Ik weet niet hoe ik haar kan bedanken maar oprecht: ze heeft een stukje hersteld.’

 

Geestelijke begeleiding / Spiritual counseling

Alba en Catharinus voeren gesprekken met mensen over uiteenlopende onderwerpen. Open, gelijkwaardig en wederkerig. Hun werk als geestelijk begeleider voeren zij uit door het beantwoorden van brieven en mails, door een gesprek in de Heilige Ruimte Kapel in Bilthoven, of door een wandeling over de landgoederen Beerschoten, Houdringe en de Biltse Duinen. 

Samen geven zij vorm aan  de geestelijke begeleiding vanuit Heilige Ruimte. Het vormen van een team maakt dat zij een completer geestelijk profiel vormen, en dat er een grotere scherpte en veiligheid gewaarborgd kan worden. 
Een gesprek begint met het sturen van een mail. Aan alba@heiligeruimte.org of catharinus@heiligeruimte.org.

Voor bedrijven, groepen etc.

Heilige Ruimte is een visie op hoe mensen met elkaar kunnen leven. Het is een andere manier van naar jezelf en anderen kijken, die niet alleen privé het verschil kan maken, maar in alle verbanden waarin mensen elkaar tegenkomen. De sociale dynamiek van de werkvloer, of je nu in een klein bedrijf werkt of bij een multinational, is een bepalende factor voor het welbevinden van je medewerkers, en in het verlengde daarvan voor hun arbeidsvreugde, motivatie, flexibiliteit en productiviteit, en ziekteverzuim.

Een Heilige Ruimte Training is, voor de goede orde, geen religieus concept. Niet-religieuze mensen kunnen er vrij ademhalen. Maar voor de sfeer en de impact verzorgen we hem graag in een van de prachtige grote middeleeuwse stadskerken die ons land rijk is. De training is daardoor prima te combineren met een stadswandeling (ook die kan verzorgd worden door Heilige Ruimte) of een uurtje shoppen – en hij kan worden afgesloten in een café of restaurant. 

Voor mogelijkheden, prijzen en data, mail info@heiligeruimte.org