Heilige Ruimte

Catharinus van den Berg

Heilige Ruimte is meer dan een boek.
Het is een manier van in het leven staan.

Home » Activiteiten

Heilige Ruimte Zondagen 2022

18 september |  25 september | 16 oktober | 23 oktober

Zondag Inspiratiedag! Laat je meenemen naar twee unieke plekken in het hart van Nederland. Laat je raken door schitterende literaire verhalen uit de Bijbel, op die bijzondere plekken verteld door rasverteller Catharinus van den Berg, met een meditatieve afsluiter. Geniet tussendoor van goede gesprekken, van een heerlijke lunch met lokale producten, en sluit de dag heerlijk af met koffie, thee of sap met huisgebakken taart…

Het is gelukt! In de nazomer van 2022 organiseren we vier Heilige Ruimte Zondagen. Volledig verzorgde zondagen vol rust en inspiratie. We beginnen bij de middeleeuwse kerkruïne op de zuidelijkste punt van UNESCO Werelderfgoed Schokland, en eindigen bij een van de mooiste voorbeelden van landschapskunst in Nederland: de Groene Kathedraal in Almere. 

Start 10.00 u. parkeerplaats museumeiland Schokland. Einde 16.00 u. Groene Kathedraal, Almere. Deelnemers die met het OV willen komen, kunnen worden opgehaald van station Kampen-Zuid. Zij worden weer op de trein gezet op station Almere CS.

Kosten €49,50 p.p. Inclusief koffie, thee, luxe lunch en koffie/thee met taart tot besluit. Bekijk hier de inhoud van het programma en boek zondag 18 september, 25 september, 16 oktober of 23 oktober. Of kies de passepartout van 4 zondagen: €180,-. 

 

 

Pelgrimages

Je hoeft niet gelijk helemaal naar Santiago. Ook in ons deel van Europa lopen oeroude wegen naar heilige plaatsen. En daar hoef je dus ook geen maanden voor af te kruisen in je agenda. Een pelgrimage kan ook een week duren, een (lang) weekend of zelfs een dag. Heilige Ruimte biedt die varianten aan, in Nederland, Duitsland en Luxemburg. Momenteel verkennen we voor ons nog onbekende routes in België, Frankrijk en Engeland. Heb je zin om mee te lopen langs heilige plaatsen, door prachtige landschappen en omgeven door de stilte van de natuur, de magische dynamiek van oude verhalen, meditatieve momenten en goede ontmoetingen?

Het maakt niet uit of je een groep aanmeldt, of individueel of samen met een goede vriend(in). Check dan de agendarubriek voor geplande pelgrimages, of stuur ons een mail (info@heiligeruimte.org) met jouw specifieke wens. Dan gaan we op zoek naar ruimte. 

Retraites

De Heilige Ruimte Retraites zijn er in twee varianten: die in het Jongerenklooster en die ergens anders. Die in het Jongerenklooster, vrijwel maandelijks, zijn bijzonder. Natuurlijk, je doet retraitedingen: je leeft op het ritme van vier vieringen per dag in de kapel van het Jongerenklooster. Je wordt ingewijd in de kloosterlijke kunst van de Lectio Divina. Elke maaltijd is een inspiratiemoment. En er is ruimte voor een goed gesprek met je retraitebegeleider. Maar binnen het programma is er acht uur per dag tijd om te werken voor je baas, je scriptie te schrijven of een tentamen voor te bereiden. Deze retraite is gericht op het kloostermotto Ora et Labora, bid en werk. Wie thuis moeite heeft een goede balans te vinden tussen werk en rust, actie en stilte, kan in deze retraite, van zondagavond tot vrijdagmiddag, inspiratie opdoen voor thuis. En kijk eens naar de prijs. Het motto van het Jongerenklooster is Eenvoudig Gastvrij. Luxe zul je het er niet hebben, maar wel goed. En als je weinig geld hebt, is het nog altijd bereikbaar.

Ook de andere retraites houden we uiteraard zo low budget als mogelijk. Maar daar zijn we wel afhankelijk van wat de kloosters of de retraitehuizen financieel nodig hebben. We hebben keuze uit kloosters in Nederland, België en Duitsland, en niet-kloosterlijke retraitehuizen in Duitsland. Soms zit je in een stad, zodat je retraite ook een soort stedentrip is, soms zit je midden in een weids landschap of in een heuvelland met bossen en riviertjes.

De Heilige Ruimte Retraites op het Jongerenklooster kunnen maximaal drie mensen per keer huisvesten. Bij de andere retraites maakt het niet uit of je met een groep wilt deelnemen, individueel of met een goede vriend(in). Check de agendarubriek voor de geplande retraites, of neem contact op voor de andere mogelijkheden: info@heiligeruimte.org

 

Voor bedrijven

Heilige Ruimte wérkt. Het is een andere manier van naar jezelf en anderen kijken, die niet alleen privé het verschil kan maken, maar in alle verbanden waarin mensen elkaar tegenkomen. De sociale dynamiek van de werkvloer, of je nu in een klein bedrijf werkt of bij een multinational, is een bepalende factor voor het welbevinden van je medewerkers, en in het verlengde daarvan voor hun arbeidsvreugde, motivatie, flexibiliteit en productiviteit, en ziekteverzuim.

Een Heilige Ruimte Training is, voor de goede orde, geen religieus concept. Niet-religieuze mensen kunnen er vrij ademhalen. Maar voor de sfeer en de impact verzorgen we hem in een van de grote middeleeuwse stadskerken in het hart van Deventer, een van de oudste en mooiste steden van het land. De training is prima te combineren met een stadswandeling (ook die kan verzorgd worden door Heilige Ruimte) of een uurtje shoppen – en hij kan worden afgesloten in een van de vele uitstekende cafés en restaurants die de Hanzestad rijk is. 

Voor mogelijkheden, prijzen en data, mail info@heiligeruimte.nl

 

Voor gezelschappen

Wil je met je groep een uitje met een inspiratie-plus? Kom dan van Deventer genieten: een van de oudste en mooiste steden van het land, bruisend, romantisch en gezellig, aan de eeuwig stromende IJssel, vol pleintjes, terrasjes en eetgelegenheden. Met een uitgebreid winkelcentrum, waarin je de grootste ketens vindt, maar ook de kleinste eenmanszaakjes, boekwinkels en antiquariaten, antiekzaken en designshops – en vooral eindeloos veel unieke boetiekjes.

Maar laat je ergens op die dag al wandelend inspireren door bijzondere verhalen uit de stad. Over de heilige Radboud (die zijn naam gaf aan de Radboud Universiteit Nijmegen) en het Wonder van Deventer. Over Salome, een unieke vrouw in het middeleeuwse Deventer. Over Hunger, een indrukwekkende man, die tot bisschop gekozen werd ondanks zijn handicap. Over Wijce, een eenvoudige zuster, die met haar liefde het verschil maakte in haar vrouwenhuis… De stadswandeling begint in een van de grote middeleeuwse stadskerken in het hart van Deventer, met koffie, thee en (uiteraard) een stukje Deventer koek.

Of je nu met een vriendinnengroep bent, een club of een vereniging, een familie of welk gezelschap dan ook: als je de Deventer-dag verrijkt met een stadswandeling van Heilige Ruimte, loop je daarna rond in een andere wereld, en heb je op het terras, bij de lunch of het diner na afloop heel andere gesprekken. Duur: 1,5 uur, prijs € 12,50 p.p. (inclusief koffie & koek), minimaal 8 personen. Voor mogelijkheden, mail naar info@heiligeruimte.nl

Voor kerken

Heilige Ruimte is een . Het is een andere manier van naar jezelf en anderen kijken, die niet alleen privé het verschil kan maken, maar in alle verbanden waarin mensen elkaar tegenkomen. De sociale dynamiek van de werkvloer, of je nu in een klein bedrijf werkt of bij een multinational, is een bepalende factor voor het welbevinden van je medewerkers, en in het verlengde daarvan voor hun arbeidsvreugde, motivatie, flexibiliteit en productiviteit, en ziekteverzuim.

Een Heilige Ruimte Training is, voor de goede orde, geen religieus concept. Niet-religieuze mensen kunnen er vrij ademhalen. Maar voor de sfeer en de impact verzorgen we hem in een van de grote middeleeuwse stadskerken in het hart van Deventer, een van de oudste en mooiste steden van het land. De training is prima te combineren met een stadswandeling (ook die kan verzorgd worden door Heilige Ruimte) of een uurtje shoppen – en hij kan worden afgesloten in een van de vele uitstekende cafés en restaurants die de Hanzestad rijk is. 

Voor mogelijkheden, prijzen en data, mail info@heiligeruimte.nl

 

Geestelijke begeleiding

Geestelijke Begeleiding of Spiritual Guidance is een oude vorm om mensen te begeleiden op hun levensweg. Vanaf de Geestelijke Gegeleiding kan over álles gaan wat je op die weg tegenkomt, het gaat immers over de héle mens. In die zin is het verwant aan coaching of counseling. Maar bij Geestelijke Begeleiding proberen we in de stem van je eigen verlangen, nadrukkelijk ook een Grotere Stem te beluisteren.

De stem van je eigen verlangen is leidend in de gesprekken. Dat was al zo toen stadsmensen in de Romeinse tijd tochten begonnen te ondernemen naar de woestijn, om daar de raad te zoeken van Woestijnvaders en Woestijnmoeders, religieuzen die zich hadden teruggetrokken uit de wereld om zich te richten op het verwerven van skopos en telos. Skopos is de blik gericht houden op de kern van je bestaan, de concentratie op wat er echt toe doet in je leven. Telos is het inzicht in hoe de Grotere Stem werkt in mensen, welke kracht die stem kan losmaken, en hoe die stem je leven vormen en zelfs volmaken kan.

Je Geestelijk Begeleider is fundamenteel gelijkwaardig aan jou. Je loopt echt samen op, je deelt ervaringen en inzichten. Maar jouw proces staat in de onderlinge relatie centraal. De Geestelijk Begeleider helpt je ten diepste om de bron, het geheim van jouw bestaan te leren kennen. Hij of zij doet dat in eerste instantie door het voeren van gesprekken. Maar Heilige Ruimte is ontstaan in de traditie van de Moderne Devotie, en bij de broeders en zusters van het Gemene Leven was een belangrijke rol weggelegd voor het Rapiarium, een persoonlijk, geestelijk dagboek. Zo ook bij ons. Ook voeren we onze gesprekken graag wandelend.

Voor mogelijkheden, mail naar catharinus@heiligeruimte.nl