Heilige Ruimte verzorgt pelgrimages en kloosterweekenden sinds 2014. In 2024 passeerden we – vooral dankzij de vele grote jongerengroepen die we mochten begeleiden – de grens van de 650 pelgrims: de teller staat nu op 657. De grootste groep die we ooit begeleidden telde 69 jongeren, de kleinste groepen telden vijf pelgrims. Hieronder staan wat recente recensies en reacties.

Pelgrim Arjan, mei 2024:

,,In Echternach eerste ontmoeting met mede pelgrims en prachtige wandeling naar
Gisterklaus met zijn indrukwekkende stilte.
Overnachten in het Hazelnuthaus met veel liefde voor omgeving/eten en de Pelgrim.
Op naar Trier via spectaculaire route.
In Trier verdieping op geestelijk en cultureel gebied
Matthiascripte verstilling en gezang.
Eucharistie in de Liebfrauenkirche wat een warm welkom en iets onverklaarbaar fantastisch gebeurd…
Ook culinair prima toeven in Trier.
Weer naar Echternach voor een wandeling door prachtig dal met zeer speciaal avondmaal.
Helemaal stil teruggekomen

Kom dichter bij jezelf kom dichter bij de natuur kom dichter bij God en zijn mensen
(Ook die uit de tijd zijn)
Een fantastische ongelofelijke ervaring met
Gods voelbare nabijheid.

Wat een onbeschrijfelijke verrijking!´

Pelgrim Lieneke, mei 2024

Met veel dankbaarheid kijk ik terug op de pelgrimstocht. Het klopt bij mij inderdaad dat het nog nawerkt en er dingen duidelijker worden. Wat ik tijdens de reis nog moeilijk vond om de woorden te vinden, wordt mij steeds meer duidelijk. Ik heb tijdens de tocht zo’n grote ontspanning ervaren, wat ik in een hele lange tijd niet gevoeld heb. Mijn dank is groot. Ik had dit niet willen missen.

Pelgrim Alma, mei 2024

Ik heb altijd wat tijd nodig om alles te laten bezinken. Naast al het schoons en lopen door de natuur, de gesprekken of de stiltes, ben ik vooral geraakt door wat er in de overdenkingen gezegd werd. Ik denk dat ik ook de groep (qua personen en grootte) als zeer prettig en mooi heb ervaren. Catharinus en Alba zijn echt een mooi en elkaar aanvullend stel als pelgrimagebegeleiders.

Pelgrim Jorne, juni 2024

De pelgrimage heeft mij een besef van verbondenheid gegeven. Met de kerk van alle tijden maar ook met de jongeren uit mijn eigen kerk. Hoewel we niet elk moment maar bezig waren met ‘spiritueel bezig zijn’, had elk onderdeel van het weekend een eigen toevoeging aan het innig een band vormen als groep. Of dit nou het samen zingen in de crypte van Willibrord was of het witte wijntje onder de Dom van Trier (of zelfs het broodje döner laat op de avond).

Catharinus zorgt er snel voor dat je je op je gemak voelt op de reis. Hoewel dit weekend spiritueel voor gereformeerde jongeren misschien 10 stappen verder is dan je in de kerk gewend bent, heb je snel door dat dit gewoon ontzettend mooi aansluit en bijdraagt bij het geloof waar je elke dag mee bezig bent. De katholieke kerk heeft voor mij nog nooit zo als thuis zijn bij familie gevoeld.”

Pelgrim Ananda, juni 2024 en juli 2022

“Het bijwonen van een pelgrimage van Heilige Ruimte is een absolute aanrader. Gedurende een weekend kun je echt even ontsnappen aan de dagelijkse drukte en tijd nemen voor God, medepelgrims en zelfreflectie. We vergeten vaak stil te staan bij het gewone en kleine, dat echter net zo belangrijk is. In de stilte is daar ruimte voor.

Wat deze ervaring extra bijzonder maakt, is de combinatie van stilte en gemeenschap. Tijdens het weekend is er tijd om naar elkaar te luisteren en je eigen verhaal te delen. Het is niet altijd makkelijk om je kwetsbaar op te stellen, maar juist in deze setting, waar stilte en gemeenschap samenkomen, ontstaat de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en beter te leren kennen.

Kortom: een pelgrimage met Heilige Ruimte biedt een waardevolle ervaring van stilte, gemeenschap en persoonlijke groei. Het is een aanrader voor iedereen die op zoek is naar verdieping en verbinding.”

Pelgrim Joanne, juni 2024 en juli 2022

Ik heb in het weekend veel geleerd over het geloof en achteraf gezien heb ik bepaalde rust mogen ervaren. Hierdoor kon ik het dagelijks leven even links laten liggen, wat ik heel fijn heb gevonden. Ik heb de pelgrimage als waardevol ervaren en ga er zeker vaak aan terugdenken.

Pelgrim Bart, juni 2024

Tijdens de pelgrimage heb ik de breedte van het christelijke leven ervaren. In het bijzonder waren dit voor mij het naar elkaar toegroeien als reisgezelschap, de verbintenis met andere christenen, het ervaren van de oude (christelijke) geschiedenis en cultuur ingebed in momenten van stilte, muziek, gebed en meditatie.

Het was erg indrukwekkend om ook met zo’n mooie groep jongeren mee te mogen lopen. De persoonlijke verhalen die we tijdens de pelgrimage met elkaar gedeeld hebben, draag ik als een waardevolle getuigenis met mij mee.

Een van de belangrijkste realisaties voor een volgeling van Jezus is dat geloven niet een eenzaam proces hoeft te zijn. Dat heb ik mogen ervaren binnen ons gezelschap, en hoe we tijdens de pelgrimage andere christenen of hun verhalen ontmoet hebben. Ik moet denken aan de bijzondere ontmoeting met de monniken die ons in hun gezelschap verwelkomden, of de indrukwekkende verhalen van de eerste christenen waar we de sporen nog van hebben mogen zien. Dat geeft mij een diepe realisatie van verbondenheid.

Een pelgrimage kan niet zonder een pelgrimsleider. Catharinus slaagt erin om zowel over de inhoud als vorm van de pelgrimage te waken. Hij is in staat om een veilige en open sfeer te creëren waarin ieder zijn verhaal kan delen, zonder dat iemand zich verplicht of geforceerd voelt. Daarnaast voedt hij het weekend met sterke overdenkingen, reflecties en bijzondere verhalen. Ik ben erg dankbaar dat ik dit mocht meemaken.