Je moet even zoeken, maar dan vind je best veel aanbieders van pelgrimsreizen. Elke aanbieder heeft zijn eigen insteek en kwaliteit. Sommige zijn niet meer dan ‘reisbureaus’, waar je een pelgrimage kunt boeken die je vervolgens zelf, alleen, loopt, fietst of hoe je ook maar pelgrimeren wilt. Andere bureaus vormen (kleine) groepen pelgrims. Veel bureaus zijn gespecialiseerd in ‘Santiago’, het meest standaard pelgrimsdoel van de eenentwintigste eeuw. Bij andere bureaus vind je een gevarieerd aanbod van soms heel verrassende pelgrimages.

Pelgrimeren is reizen met je ziel

Heilige Ruimte biedt de volledige begeleiding, ook voorafgaand aan je pelgrimage en na afloop. Want pelgrimeren is je plek verlaten, reizen én terugkomen. Onze pelgrimages zijn volledig verzorgd, zodat je kunt reizen met in je rugzak alleen je kleren, een reepkoek en een waterfles. Omdat een pelgrimstocht ook een geestelijke reis is, begeleiden we ook die reis voor pelgrims die daar prijs op stellen, door persoonlijke gesprekken. Daarom houden we de groepsgrootte beperkt. We zijn niet geïnteresseerd in het massapelgrimstoerisme naar Santiago. Wij kiezen voor de bijzondere verhalen van de minder bekende pelgrimsoorden, en voor persoonlijke aandacht. Voor ons actuele aanbod aan pelgrimages kijk je hier.

Onze vrienden van Pelgrim in Limburg organiseren kleinschalige wandelweekenden, dagwandelingen en fietstochten met een pelgrimskarakter in hun eigen regio, die ze op hun duimpje kennen: het Limburgse heuvelland en de omliggende ‘euregio’ in België en Duitsland. Onderweg zijn er momenten van bezinning en verstilling in de vorm van een gedicht of een stukje stiltewandeling. Kloosters en abdijen die langs de route liggen bieden een gastvrij onthaal en een unieke overnachtingsplek bij meerdaagse tochten. Pelgrim in Limburg is een initiatief van Len Dumont in samenwerking met enthousiaste gidsen uit de regio. Maak de pelgrim in je wakker en ervaar de rust en schoonheid van Limburg en de euregio. Kijk voor het actuele reisaanbod op www.pelgriminlimburg.nl

Het bureau Waw Travel presenteert zich als een commercieel bedrijf, gespecialiseerd in ‘wandelvakanties’, vooral in Spanje – met als kloppend hart Santiago de Compostela. Op de website van Waw Travel oogt alles hip, met termen als ‘experience’, ‘B2C’ (‘business-to-consumer’, een bedrijfsmodel), ‘wellbeing’ en ‘Life-changing’, maar als het je lukt om daar doorheen te lezen, ontdek je wel degelijk ook mogelijkheden voor echt pelgrimeren. 

*Ken je of ben je een organisator van pelgrimages en wil je jezelf ook hier presenteren aan een breder publiek, stuur ons dan even een berichtje: info@heiligeruimte.org