De eerste Zachtop Denken van dit jaar, waarde lezers, kwam van een nieuwe plek. Stabilitas loci, heette die aflevering, vrij vertaald: een plek om te blijven. Een miniklooster, noemde ik het huisje in de weilanden. Ik schreef:

‘Werkplaats Heilige Ruimte.’

Maar werken waaraan?

‘Een nieuw begin.’ 

Maar waarvan? 

We zouden biddend en werkend (ora et labora) het antwoord wel op het spoor komen, vermoedde ik. Nu, zes weken later, lees ik die column terug: ,,Stabilitas loci is misschien meer nog dan een feit, een verlangen: hier te zijn, in dit kleine huis in de weilanden, zonder afwasmachine maar met een oven, zonder riolering maar met een houtkachel, met boekenkasten en schrijfgerei, een camera en een schildersezel. En mensen om me heen die gezegend zijn met een kalme rust.”

Ik sloot de column neuswijs af met de zin: ‘Beginnen begint met luisteren.’ Nu denk dat teruglees, denk ik: maar waarom dóe je dat dan niet? Deze column, dit denken, hoe zachtop ook, onder de dwang van een wekelijks vol te houden ritme, is spreken. Niet-luisteren. 

We hebben de website aangepast. Kijk er maar eens op. Er zal in de komende tijd nog wel wat bij op komen, zodat de site meer een rustige lees-, luister-, denk-, verdwaal- en genietplek wordt. 

En wij? We zijn nog steeds beschikbaar, als er een vraag komt. We ontmoeten je graag, bijvoorbeeld op 18 februari (de presentatie van ons dierensprookje Ik wil naar de zon). Schrijf gerust, en wees welkom. Maar totdat je schrijft zijn wij bezig in de Werkplaats, in de ruimte die we krijgen. Bidden, werken, dichten, lezen, studeren, ontmoeten, fotograferen, schrijven, schilderen, luisteren, zijn.