‘Wat is je naam?’

mijn moeder is mijn naam vergeten,
mijn kind weet nog niet hoe ik heet.
hoe moet ik mij geborgen weten?

noem mij, bevestig mijn bestaan,
laat mijn naam zijn als een keten.
noem mij, noem mij, spreek mij aan,
o, noem mij bij mijn diepste naam.

voor wie ik liefheb, wil ik heten.

Niet voor niets is dit gedicht van Neeltje Maria Min een van de beroemdste uit de Nederlandse literatuur. Het raakt een kern. Iemand hebben die je kent, die ziet wie je echt bent. Het is een basisbehoefte en een grondrecht. Maar we houden elkaar slecht bij de les. Hoeveel mannen zien meer dan de buitenkant van de vrouwen met wie ze daten? En hoeveel vrouwen durven hun dates fysiek op afstand te houden totdat ze écht zien wie ze zijn? Wie ze zijn, als alle weerbarstige, gekwetste en door het leven vervormde laagjes eraf zijn? Hoeveel vrouwen daten op hun beurt mannen om hun vlees, en niet om hun geest?
En als het wel lukt om de ander echt te zien, hoeveel mensen lukt het dan om dat beeld niet statisch te maken? Hoeveel mensen lukt het om de ander te zien in wie hij of zij aan het worden is?

Je wilt dat mensen jou zien, maar wil jij ook de ander zien? Durf je dat?

Jezus ziet een levensgevaarlijke, zwaar gestoorde man, en besluit hem de onthullende vraag te stellen: wat is je naam? Hij krijgt antwoord: “Ik ben Legioen”. En Jezus weet: deze mens is zijn vervorming geworden. De demonen van het leven hebben deze mens tot in de kern geraakt. Zijn tweede natuur is zijn enige geworden. En Jezus besluit door alle lagen heen te breken, alle demonen uit te drijven, het hele legioen, totdat er een mens voor hem staat in zijn pure vorm, een mens zoals God hem bedoeld heeft.

Durf ik Jezus aan te kijken? Hem naar mijn naam te laten vragen? Durf ik hem langzaam al mijn laagjes te laten afpellen? Durf ik hem al mijn gekoesterde demonen te laten uitdrijven? Durf ik mijn angst af te leggen voor de mens die ik echt ben? Die voelt wat ik echt voel? Durf ik zo naakt te zijn? Zo puur en weerloos?

Jezus kijkt je aan en vraagt: wat is je naam? Wie ben je echt? Kijk hem in de ogen, en vind het antwoord in de stilte tussen hem en jou. De stilte van je ziel.

* De Rake Vragen zijn meditaties over vragen van Jezus. Je vindt ze op ons youtubekanaal.