Het leven veranderde pas toen ik bevriend raakte met mezelf, écht bevriend met mezelf. Een vriendschap die ontstaan is uit de grootste geestelijke basis denkbaar; een basis die ligt in mijn relatie met God. Hij heeft mij gezien, hij kent mijn ziel, nooit heb ik iets voor hem verborgen gehouden. Als er iemand is die mag oordelen, is hij het, en hij alleen. En als hij mijn vriend is, waarom zou ik dat dan niet zijn? Wie was ik om in de spiegel het oordeel van de wereld te herhalen?  Om mezelf eindeloos te pijnigen terwijl de wereld dat al deed? 

Het moment dat hij mij zag, ik zal vijfentwintig zijn geweest, zag ik mezelf, en voelde ik liefde, oprechte eindeloze liefde. Ik zag een mens strijdend om het leven zo goed mogelijk te maken, een mens strijdend om liefde te vinden. Ik zag wat hij zag, een mens in onschuld, huilend en ploeterend op zoek naar het goede, naar Hem.

Als ik in de spiegel kijk ben ik trots op de mens die voor mij staat. Als ik in de spiegel kijk zeg ik “goed gedaan”. “Ik hou van je.”

Lelijke woorden komen mijn geest niet in, ook niet als ik alleen ben. Want die ruimte is Heilig. Mijn geest is een Heilige plek. Mijn geest bevat vruchtbare grond, en die is gereserveerd voor God, en voor de enkele metgezel die hij me in Heiligheid gestuurd heeft. Zelf ben ik de portier, omdat ik mezelf kan vertrouwen als een goede vriend. 

Bevriend zijn met mezelf is geen duiken voor de waarheid. Het is een diep besef van de heiligheid die in mij huist, van de liefde die God voor me heeft. Met alles wat ik heb zal ik zoeken naar de waarheid, mijzelf aansturen in die richting. Ik zal luisteren naar wat de wereld te zeggen heeft, maar ikzelf heb de sleutel tot mijn Geest. 

Sinds ik bevriend ben met mezelf is het kalm in mij, vredig, en vrolijk. Ik ben vrij, ik leef in vrijheid, ik mag zijn en leven zoals ik wil, zolang het goed is tussen mij en God.